pátek 11. září 2009

Rusko




Part 1, Než jsme se vydali do ruska


Myšlenka


Půl roku předem jsem se rozhodl, že se to chce trip. Situace, kdy padlo toto rozhodnutí byla při každodenním stereotypu, při momentálním znechuceno-zhroucení, nudy a s pocitem lenivosti a marnivosti.
Ale kam? Rusko, země, která mě odjakživa přitahovala svou rozmanitostí, velikostí a nebezpečím. Rozhodnuto. Stačilo jen říct kámikovi, který Rusko kdysi též hltal v literatuře a jenž měl šipku v hlavě též odklánející se na východ, překecat ať jde to toho se mnou. Ne, že bych nechtěl jet sám, ale jsem toho názoru, že je dobré se o zážitky podělit s blízkými. S ukecáním nebyl problém. Přemluveno. Problém byl bohužel ve vízech, které nám náš prvoplánový blind-trip zkrátil na měsíc. Tutíž jsme se rozhodli a posléze ani toho jeden nelitovali, že si dáme trasu Moskva - ural - karélie - Petrohrad a domů. Nízkorozpočtový zájezd, kdy jsme se rozhodli, že budeme hledat hostely a ubytování nejlevnější ve městěch. Punk

Příprava

Důležité jsou informace a zjistit si co a jak. Nejlepším pro nás průvodcem byl www.waytotherussia.net. Stránky píší sami rusové o sobě a přes tyto stránky se dá úplně všechno zjistit, zajistit a objednat hosteli a tak.Do ruska je možné dostat se mnoha způsoby. Pro naší situaci jsme se rozhodovali mezi vlakem, který odjiždí jednou týdně z prahy přímo do Moskvy přes bělorusko, cesta trvá cca 30 hodin. Cena tam za 2500kc a hlavně nás lákalo to chlastání ve vlaku. Poté letadlem. Ruzyň je drahá záležitost, doporučuji všem, kteří mají hlouběji do kapsy, aby raději volili Berlín či Vídeň. Jsou levnější protože to jsou mnohem větší letiště a tím pádem je tam i více leteckých společností. Rozhodlo letadlo, které z Vídně do Moskvy a zpět bylo za stejnou cenu a navíc jsme nemuseli řešit transportní vízum přes bělorusy.
Vízum se v Rusku dá opatřit na měsíc (cestovní vízum), a pak dlouhodobější, půl roku a více (pracovní víza). K vízu je potřeba vyplnit migrační formulář a mít pozvání z Ruska. To jsme neměli a tak jsme to obešli od jedné společnosti, která nám je zprostředkovala.
Z ruského jazyka, kterou kámik Kovárna měl na střední a já jako samouk, který poctivě, pilně, překrásně písal azbuku do sešítku, jsme neměli obavy. Navíc jsem si tam vezl knížku ruština pro samouky, kdy jsem si naivně myslel, že ve volném čase si naučím alespon do 10 lekce. Omyl:)
Směnili jsme si rubly, dolary už v Rusku nikdo nechce, nakoupili jsme si vysocinu, instatní polívky, náhradní spoďáry, fusky a becherovky a hurá na to.

Part 2, Když jsme vyjeli do Ruska

První den - Vídeň, hostel underground, rudé náměstí a Vasil Blažený, uplácení ruského policajta

Dost na první den, ale od začátku až do smutného posledního dne byl každý den zážitek.














čtvrtek 28. května 2009

Lvmen

Chcete-li si poslechnout kapelu, která Vás vezme do pekelného proszředí, kde naleznete podzemí zvěř, která ubije a zničí jakékoliv vyhlídky na příjemnou budoucnost a následně Vám do plic opět vžene čerstvý vzduch nasycen sladkým a mírumilovným hlasem, přenesete se přes údolí mrtvých, spatříte bílá oblaka, anděly. Cesta do nebe je dllouhá a strnitá...Ukázka

úterý 28. dubna 2009

Fjodor Michajlovič Dostojevskij - úryvky

Dostojevského(1821 - 1881) všichni známe. Ale přečetl někdo jeho tvorbu? Nebo jen z patra mluví o ruském spisovateli v superrelacích? Doporučuji si přečíst alespoň jedno dílo. Téměř v každém, mě osobně velmi blízkém realistickém žánru, líčí vztah člověk ke společnosti. Někdo může poprávu namítmout, že jeho tvorba je dlouhá, pomalá, až depresivně psychologicky rozpitvující osudy hlavního hrdiny, většinou autobiograficky, "vyvrhele", má pravdu. Ale morální kodex člověka, na který se Dostojevskij obrací, je nadčasové a platí i pro dnešní dobu. Už tím, že si vybral do své tvorby figurky z prostředí Petrohradu, kde byli paradoxy kdy chtivější, bohatší vyhráli a ten, co se na sebe dokázal podívat rovně do zrcadla prohrál něco do sebe má... Nechme otevřený konec. Postupně sem budu dávat zajímavé úryvky z knih, které jsem od tohoto velikána přečetl, přotože si se mi velmi zalíbili. Myslím si, že i hodně napoví i knize a dokáže ji charakterizovat.
Ovšem pokud si chcete přečíst jeho knihu get out from this article!!

Uražení a ponížení 1861

"Kašlu na to, co si kdo ve společnosti myslí! Takhle to musí brát. Musí si uvědomit, že největší hanbou by pro ni byl ten sňatek svazek s těmi býdnými lidmi, s tím opvrženíhodným vznešeným světem. Ušlechtilá hrdost - to budiž její odpovědí společnosti. Pak bych jí možná i já podal ruku a uvidíme, kdo se potom opováží potupit mou dceru!"

"...Nezradil jsem svou důstojnost. Planu pro vznešené ideje. Třeba jsou mylné, ale jejich principy jsou posvátné. Vždyť jsem ti říkal, že ani ty, ani všichni vaši mi ještě neřekli nic, co by mě poučilo, co by mě strhlo sebou. Vyvrať mi ty myšlenky, pověz mi něco lepšího než oni, a budu tě následovat, jen se mi neposmívej..."

"Zase je v mém srdci!" zvolal. "Ó bože, díky tobě, díky za vše, i za hněv tvůj i milosrdeství tvé! I za slunce, jež nám nyní po bouři vysvitlo! Za celou tuto chvíli díky! Ó nechť se nám dostalo urážky a ponížení, ale jsme zase pospolu a nechť si nyní triumfují ti pyšní a povýšení, kdo nás urazili a ponížili! Ať po nás hodí kamenem! Neboj se natašo... Půjdeme ruku v ruce a já jim řeknu: To je má drahá, milovaná dcera, je to má nevinna dcera, kterou jste urazili a ponížili, ale kterou já já miluju a které ženhám na věky věkův!"

Idiot